2020: een jaar van bewustwording

bewustwording

Want al zijn we nog niet eens halverwege, 2020 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Een jaar met impact. Wordt het ook het jaar waarin we besluiten dat het anders moet? Het startsein voor het nieuwe normaal? Nu al zien we dat alle gebeurtenissen bewustzijn teweegbrengen. Bij individuen, bij kleine groepen. Maar zet dit ook op collectieve schaal door?

Wat is bewustwording eigenlijk? Misschien bestaat er geen eenduidige interpretatie, maar als ik kijk naar verschillende definities komt het neer op: inzicht krijgen in een situatie en in staat zijn invloed hierop uit te oefenen. Tja. Laten we dan stellen dat die situatie jouw eigen leven is. Jouw bestaan. Inzicht krijgen in jouw bestaan en in staat zijn invloed hierop uit te oefenen. 

“Stress is wanting the present moment to be what it’s not. All suffering comes from this” Eckhart Tolle

Wat betekent zoiets in de context van de dag van vandaag? En waarom is juist de coronacrisis zo’n trigger voor ons bewustzijn? We ervaren deze maanden een vorm van wanorde die we in het westen lang niet hebben meegemaakt. Onze gestructureerde leventjes worden even door elkaar geschud. Stilgezet. Sommigen van ons reageren hierop met angst, piekeren, stress. Ons verstand, onze mind biedt weerstand tegen de realiteit. Het wil niet zijn waar het op dat moment is. We willen niet hebben wat zich op dit moment voordoet. 

Angst voor een onzekere toekomst. Maar wanneer is de toekomst ooit zeker? In feite is iedere volgende seconde een onzekerheid. We staan daar doorgaans niet bij stil. Pas als we van dichtbij meemaken dat iemand ernstig ziek wordt of om het leven komt in een verkeersongeval, beseffen we dat welke vorm van zekerheid dan ook een illusie is. Het is belangrijk om te begrijpen dat de toekomst niet bestaat buiten onze gedachten om. Want we zullen ‘toekomst’ nooit ervaren. Heel ons leven kunnen we maar één moment ervaren en dat is nu. Je kunt nooit een andere ervaring hebben dan je ervaring op dit moment. Je kunt nooit handelen op een ander moment dan nu. Al je angsten en zorgen gaan over een moment dat niet nu is. Een moment dat je niet kunt ervaren. 

“Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest” Nicolaas Beets

Iedereen maakt in zijn leven moeilijke dingen mee. Dingen die we bestempelen als slecht. Verlies van een baan of van een geliefde, ziekte, geldproblemen, ruzies. Maar zelfs als dit je overkomt kun je jezelf de vraag stellen: is het huidige moment, het nu, echt zo slecht? Vaak zal je concluderen van niet. Je bent misschien je baan kwijt, maar op dit moment heb je voldoende te eten en schijnt de zon. Het slechte gevoel dat je ervaart is eigenlijk de angst voor iets dat je vreest, niet dat wat je vreest zelf. En soms zal je zeggen: ja, het huidige moment ervaar ik als slecht. Dat is helemaal niet erg, maar bedenk dan het volgende.

Degene die piekert, oordeelt en verlangt naar iets wat nu niet is, ben jij niet. Jij bent degene die dit gepieker en verlangen waarneemt. Die waarnemer weet dat het piekeren en verlangen niet gaan over het huidige moment en daarom in werkelijkheid niet bestaan. Dit continue verlangen naar iets wat er nu niet is, of de weerstand tegen iets wat er nu is, maar wat je niet wilt hebben, is niets anders dan een gigantische verzameling van indrukken en herinneringen. Jouw gedachten identificeren zich met deze verzameling, maar het is niet wat je echt bent. 

Lees ook de blog: Waar vind je die flow?

Als een chirurg in je hersenen zou kijken en zocht naar jou, vindt hij je daar niet. Al die herinneringen en indrukken waarvan jij denkt dat jij dat bent zal hij nergens kunnen bespeuren. Dat wat jij bent, de waarnemer van dit alles, huist niet in het fysieke lichaam. En net als die herinneringen en indrukken bevinden ook angst en stress zich in het energieke, niet-materiële.

“Alles is energie, zo simpel is het. Stem af op de frequentie van de realiteit die je wilt en dat is wat je zult krijgen. Een andere uitkomst is onmogelijk. Dit is geen filosofie. Dit is natuurkunde” Albert Einstein

Misschien ervaar ook jij in deze tijden stress. Misschien maak je je zorgen over je gezondheid of je baan. Probeer wat vaker gebruik te maken van je lege agenda en ga op onderzoek uit. Ontdek jezelf als waarnemer van je angstige gedachten en word je ervan bewust dat deze niet over het nu gaan. Word je bewust van het verschil tussen lijden en de angst om te lijden. Aan sommige situaties kun je nu niets doen, maar je kunt altijd iets doen aan je gedachten erover. Ook jouw nieuwe normaal begint met bewustwording.