Zeven tips voor het schrijven van sexy webteksten

webteksten

Je zit achter je toetsenbord, klaar om jouw product of dienst te promoten. Potentiële klanten bereik je door met ze te communiceren en de meest gebruikte methode is tekst. Artikelen, webteksten, blogs, productbeschrijvingen, noem maar op. Allemaal tekst. Goede teksten zijn dus cruciaal, maar hoe ga je te werk? 

Numero uno: Schrijf voor de lezer, niet vanuit de expert

Dit klinkt als een vreemd advies, maar niets is slaapverwekkender dan een verhaal vol vakjargon. Hoe zou ik dit aan mijn oma uitleggen? Of aan mijn buurman op een buurtbarbecue? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen als je jouw product omschrijft. Lukt het niet om iets in jip-en-janneketaal te verwoorden, gebruik dan in ieder geval een afbeelding of filmpje ter verduidelijking. 

Twee: Laat je teksten checken

Het liefst door een expert. Dit kan een professional zijn, maar ook een collega die ooit Nederlands gestudeerd heeft. Niets oogt zo amateuristisch als een zakelijke tekst die bol staat van de dt-fouten. Natuurlijk, je bent een ondernemer en geen Shakespeare, maar de feedback van een tweede paar ogen kost weinig moeite en levert veel op.

Drie: Wissel af

Een fijne tekst is als mooie muziek. Het heeft ritme. Je houdt de lezer geboeid door langere zinnen af te wisselen met korte noten. Zo dus. Zorg ook voor tussenkopjes en een afbeelding hier en daar. Onthoud dat volwassenen grote kinderen zijn. Snel afgeleid en gefascineerd door kleurtjes en bewegende objecten. Kun je op die manier nog steeds een geloofwaardige, zakelijke tekst neerzetten? Ja, dat kan.

Vier: De lezer heeft geen zin om te lezen

De reden dat jouw potentiële klant je website of blog bezoekt, is dat de persoon in kwestie geïnteresseerd is in wat jij verkoopt. De lezer komt niet om te lezen. Mensen lezen liever een boek of tijdschrift dan jouw productbeschrijvingen. Het doel is de lezer op effectieve en prettige wijze te informeren. Want dat is wat hij of zij verwacht. Breng daarom je kernboodschap aan het begin, niet aan het einde. Een aanzienlijk deel van de bezoekers haakt namelijk na een kwart al af.

Lees ook de blog: Op weg naar zero waste

Vijf: Gebruik humor

Doe dit met een gerust hart. Oké, je kunt natuurlijk te ver gaan, maar af en toe een tekstueel knipoogje doet wonderen. Voor veel lezers geldt: liever iets luchtigs dan zware kost. Wat ook helpt is om een beetje raar te zijn. Niet too much, maar net raar genoeg om onthouden te worden.

En in het verlengde hiervan nummer zes: Schrijf dus geen zware kost

Een inkoppertje zou je denken. Maar lees eens tien willekeurige artikelen op het web en je ziet dat leesbaarheid niet bij iedereen hoog in het vaandel staat. Wollige, ellenlange, nietszeggende, overbodige, clichématige, stroperige zinnen. Vaak is een overkill aan bijvoeglijke naamwoorden de boosdoener. Beperk de inhoud daarom tot de kern van hetgeen je wilt overbrengen. 

Zeven: Creëer een unieke stijl

Als bedrijf wil je graag opvallen. Je wilt anders zijn, je bent uniek. Dit zet je extra kracht bij door te zorgen voor een eigen communicatiestijl. Een goede tekstschrijver maakt jouw content herkenbaar. Mensen bereiken op een manier die bij jou past is in deze tijd een must. Doe die investering, want het betaalt zich dubbel en dwars terug.

Van Letterdief voor iedereen die hier iets aan heeft.